Keď sa odšťavuje až sa za pätami práši

Autor: Martina Miksova | 18.3.2011 o 9:48 | (upravené 18.3.2011 o 10:24) Karma článku: 5,24 | Prečítané:  963x

Kráčame amazonskou džungľou, mám na sebe rifle a v duchu preklínam celý módny priemysel na čele s Levim Straussom. V horúčave spôsobili, že sa z nich stala moja druhá koža a ak ste aj niekedy čítali, že džínsy sú najpohodlnejšie a najsexi nohavice na svete, neverte tomu! Necítila som sa ani sexi ani príjemne. Čo by som v tej chvíli dala za pohár chladeného pomarančového džúsu. A ani som netušila, že o chvíľu sa staneme svedkami procesu odšťavovania uprostred pralesa.

 

Zastavujeme pri veľkom drevenom čude. Na prvý pohľad to vyzerá ako nejaký starodávny prístroj na mučenie ľudí. Náš sprievodca s hrdosťou predstavuje vynález, mysliac si, že je to tá najhorúcejšia novinka na trhu. Po chvíli sme pochopili, že nám ukazuje miestny odšťavovač a nechystá sa ani jedného z nás na tej „mašine“ umučiť prípadne vyrobiť štyroch vylisovaných turistov. Jediné, čo plánoval strčiť medzi drevené lisy, boli stonky cukrovej trstiny. Na jednej kope sa hromadili už vyžmýkane stebliská. Opýtala som sa koľko majú týchto odšťavovačov v osade. Lámavou angličtinou a použitím taktiky „dohovorím sa aj rukami aj nohami“, sme sa dozvedeli, že toto je jediný exemplár a odšťavovať sem chodia všetci obyvatelia osady (na sekundu som mala nutkanie presvedčiť sa, či sa naozaj niekde v ich chalúpke neskrýva normálny klasický odšťavovač a toto všetko je len na oklamanie nepriateľa).

P1000751.JPG

Postup bol nasledovný. Cukrovú trstinu strčiť medzi drevené valce, ktoré sa následne otáčali, kým unavený a smädný turista tlačí pred sebou veľkú drevenú rúčku. Šťava následne vytečie žliabkom do modrého džbánu . Domáca pani, ktorá dohliadala na celú procedúru, džús rozdelila rovnakým dielom do pohárov, vyžmýkala do každého trochu limetky a my sme mohli konečne ochutnať nápoj z cukrovej trstiny. Najskôr mi veľmi chutil, ale čím viac som ho pila, tým viac som sa cítila plná. O chvíľu som mala pocit, že moje ústa sú zlepené od toľkého cukru. Ale pažravosť zvíťazila a nejako som sa s tým nešťastným a hrozne sladkým nápojom popasovala. Nasledovalo opláchnutie stroja. Hygiena je hygiena aj v dažďovom pralese.

CIMG4744.JPG P1000753.JPG

To množstvo cukru malo spôsobiť, že budem vládať a myslela som si, že príval energie sa dostaví okamžite. Namiesto toho som cítila v žalúdku zvláštne chvenie a zakrátko aj miernu bolesť. Darmo, môj európsky na Coca-Cole odchovaný žalúdok túto čerstvú lahôdku neocenil...

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Ministra Gajdoša kritizuje za odklad nových stíhačiek aj jeho tajomník z Mosta

Na čom bude lietať slovenská armáda v budúcnosti, mal povedať minister obrany do konca septembra. Rozhodnutie chce oddialiť o rok, čo je podľa Ondrejcsáka zásadný problém

DOMOV

Ftáčnik vedie v prieskume na bratislavského župana

Jakubec nezískal ani dve percentá.

KOMENTÁRE

Ak nebudeme na Západe, budeme pod Ruskom

Amerika či Británia si môžu populizmus dovoliť, my nie.


Už ste čítali?